Жената.net – Какви са признаците за менопауза?

 По време на прехода към менопауза, жената в резултат на изчерпване на естрогените би могла да има различни оплаквания.

При част от жените оплаквания могат да липсват и преминават през менопаузата извънредно лесно без никакви усложнения. Но при повечето има различни по тежест симптоми – леки, умерени или тежки.Степента и тежестта на симптомите на климактериума варира значително сред жените. Оплакванията могат да продължат от 6 месеца до около 10 години. Също така е важно да се помни, че симптомите могат да се появяват и да изчезват в течение на продължителен период от време за някои жени. Това също е силно индивидуално.

Симптомите, които жената изпитва, са свързани предимно с по-ниско производство на естроген и прогестерон и варират в широки граници. Естрогенът регулира менструалния цикъл, оказва въздействие върху репродуктивната система, пикочните пътища, сърцето и кръвоносните съдове и др. В резултат на това жените могат да изпитват симптомите на менопаузата през цялото си тяло.Най-честите симптоми на признаци на менопаузата включват:

жената менопауза

Наддаване на тегло при менопауза при жената.

Женита в климактериума претърпява и други физически промени, свързани с промяната на нивата на половите хормони.

Много жени съобщават за някаква степен на наддаване на тегло заедно с настъпването на менопаузата. Разпределението на мастната тъкан може да се промени, като телесните мазнини се депозират повече в областта на кръста и коремната област, отколкото в ханша и бедрата при жената.

Възможно е да се развият промени в структурата на кожата. Бръчки, заедно с влошаване на възрастово акне при тези, които са засегнати от това състояние.

Тъй като тялото продължава да произвежда малки нива на мъжкия хормон тестостерон, някои жени могат да изпитат повишен растеж на косми по брадичката, горната устна, гърдите или корема.

Намалено производство на естроген може да допринесе за развитие на косопад или да превърне косата в по-суха и чуплива.

Понижено сексуално желание при менопауза при жената.

Често срещано е появата на намалено либидо при жените в менопауза – проявяват по-малък интерес към извършване на полов акт.

Това се дължи на физиологични промени, причинени от намаленото производство на естроген – забавено време за реакция на клитора, бавен или липсващ оргазъм и понижена вагинална лубрикация.

Инконтиненция при менопауза

Освен това заобикалящите тазови мускули могат също да отслабнат. Това може да доведе до повишен риск от инфекция на пикочните пътища и поява на уринарни симптоми, като по-често желание за уриниране или изпускане на урина.

Усещането за постоянна нужда от уриниране се появява дори и без пълен пикочен мехур. Жените могат да изпитат дори болезненост при уриниране.
Инконтиненция може да бъде резултат от силен, внезапен порив за уриниране или може да възникне по време на напъване при кашляне, смях или вдигане на тежки предмети.
За борбата с незадържането на урина се препоръчва въздържание от прекалено много алкохол, поддържане на хидратацията и подсилване на тазовото дъно с Кегел упражнения.

Вагинална сухота при менопауза

Вагинални симптоми се появяват като резултат от промени на лигавицата на вагината поради понижаване на нивата на половите хормони естроген и прогестерон. Също така и изтъняване, изсушаване и намаляване на еластичността.

Жените могат да изпитат вагинална сухота във всяка възраст, но това е особен проблем за жените в менопаузата.

Симптомите могат да включват вагинална сухота, сърбеж, дразнене или парене. Вагиналната сухота може да доведе до болезненост при полов акт (диспареуния) и до леко кървене или често желание за уриниране. Вагиналните промени също водят до повишен риск от вагинални инфекции.

Възможно е развитието на вагинална атрофия. Това е състояние, причинено от понижението на производството на естроген, и се характеризира с изтъняване и възпаление на вагиналните стени. Състоянието може да направи половото сношение болезнено за жените, които в крайна сметка могат да намалят интереса си към секса.

Горещи вълни при менопауза при жената.

Горещите вълни са често срещани сред жените в менопауза. Горещата вълна е усещане за затопляне или парене, което се разпространява по тялото. Понякога горещата вълна е свързана със зачервяване и в някои случаи последвана от изпотяване. По време на това усещане се наблюдават промени в съдовете на кожата. Кожната температура се увеличава на съответното място с 2-5ºС. При някои жени вълните се последват от студени тръпки.
Възможно е появата на горещите вълни да се провокира от тютюнопушене, топли напитки, определени храни, алкохол и евентуално кофеин. Вълните са по-чести и по-тежки през нощта.
Горещите вълни често причиняват неудобство и дискомфорт, както и нарушения на съня и емоционална лабилност, особено ако те са интензивни и се появяват често.

Горещите вълни обикновено продължават от 30 секунди до 10 минути и се появяват с различна честота.

Средната продължителност е 2-3 минути. Интензивността на горещите вълни може да варира от лека до много силна, като дори може да събуди жената от сън.

Въпреки че точната причина за горещите вълни не е напълно изяснена. Вероятно се дължат на комбинация от хормонални и биохимични флуктуации, предизвикани от намаляването на нивата на естроген.
Няма метод, който да предскаже кога ще започнат горещите вълни и колко дълго ще продължат. Те се появяват при до 40 % от жените с редовна менструация във възрастта 40-50 години. Понякога при около 10 % от жените горещите вълни могат да продължат дори 10 години.

Вижте също:
Бъдете здрава с тези 5 съвета от морето.
Ценни съвети как да комбинираме пръстени и гривни

Няма начин да се предскаже и кога горещите вълни ще престанат. Въпреки че те са с тенденция да намаляват по честота с течение на времето. Те също така могат да се увеличават или намаляват по своята тежест. При повечето засегнати жени появата им продължава повече от 1 година, а при близо половината – до 5 години.
Оригинална статия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *